Vissen

Wat is hengelsport?

De hengelsport is een van de meest beoefende hobby’s in Nederland. Veel mensen vinden het gevoel van een hengel uitgooien op open water erg ontspannend.

Kort gezegd is hengelsport vissen. Dit houdt in dat men met een hengel en aas vis probeert te vangen. Maar wat heb je nou allemaal nodig om de hengelsport goed te kunnen beoefenen?

Kies de juiste dobber

De juiste dobber kies je aan de hand van de plek waar je wilt gaan vissen. Als je meestal in een sloot of rivier vist, of ter wijl rustig water, kun je het beste een kleinere dobber kiezen. Als je van plan bent om te gaan vissen op ruig water is het verstandig om voor een grotere dobber te kiezen. Verder heb je nog loodjes nodig aan de dobber. De loodjes helpen om de lijn verder uit te gooien. Hoe zwaarder de dobber hoe verder je gooit.

Verschillende soorten aas

Voor de meeste kleine vissen in Nederland kun je brood of maden gebruiken als aas. Om vissen in de buurt van je dobber te krijgen kun je lokaas gebruiken. Dit is een poeder dat je moet mengen met water. Van dit mengsel kun je balletjes maken, en deze vervolgens naast je dobber gooien. Pas wel op met levend aas in Nederland. Dit mag namelijk niet meer. Als ze je betrappen kun je een boete van €60 krijgen. Daarom zijn kunststof visjes die je aan je dobber vast moet knopen erg populair.

Allerlei soorten hengels

In de hengelsport zijn er veel verschillende soorten hengels. Van dure stevige hengel tot goedkope beginners hengels. Het is daarom belangrijk dat je de juiste hengels kiest voor het juiste doeleinde. Zo heb je de telescoophengel. Dit is een hengel die in en uit kunt schuiven. De meeste telescoophengels zijn ongeveer 4 meter lang. De telescoopwerphengel is bijna hetzelfde als de gewone telescoophengel. Met deze hengel kun je veel beter werpen dan met een gewone telescoophengel. Naast de telescoophengels bestaan er ook nog de hengels met molens. Deze hengels kun je uit elkaar halen en verschillende molens aan monteren. Molens zijn er in verschillende soorten, maten en prijsklassen. Mensen die net beginnen met vissen kunnen het beste kiezen voor een molen met gesloten kop.

Trek niet je beste kleding aan

Omdat je tijdens het vissen veel bezig bent met viezigheden is het dus niet verstandig om je beste kleding aan te doen. Als je van plan bent om tijdens het vissen in het water te gaan staan kun je hoge kaplaarzen meenemen. Met deze laarzen kun je dus eventueel het water inlopen om de vis uit het water te halen. Als je tijdens koude regenachtige herfstdagen gaat vissen is er elektrisch verwarmde kleding. In deze kleding zit een 3 meter lang speciaal verwarmingsdraad.