De gesloten tijd

In 1963 is in Nederland de gesloten tijd ingegaan. Je mag wel op de vissoorten vissen, je moet ze alleen gelijk terugzetten. Deze vissoorten mag je ook niet in je bezit hebben tijdens deze periode. De meeste plekken hebben niet dezelfde gesloten tijden. Kijk dus goed op welk water je zou willen vissen, en wanneer de gesloten tijd dan precies is.

Er is niet alleen een gesloten tijd voor de vissen, maar ook op aassoorten. Van 1 april tot de laatste zaterdag van mei is er een verbod op de volgende aassoorten:

  • Dode visjes
  • Een stukje vis (ongeacht de grootte)
  • Producten uit de slachterij
  • Alle soorten kunstaas, kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm mogen wel.

Maar als er een gesloten tijd is in Nederland wil je natuurlijk niet stil thuis blijven zitten. Daarom zijn er nog een aantal alternatieven voor vissen in deze periode.

gesloten tijd

Vissen in het buitenland

Omdat in de meeste buurlanden niet op alle vissen een gesloten tijd is, is dit de beste optie. Als je dicht bij de grens woont kan je gemakkelijk naar België of Duitsland afreizen. In België mag je het hele jaar door vissen op snoek en snoekbaarzen in de wateren. En in Duitsland mag je alleen op de snoek blijven vissen. Het enige nadeel is dat je Nederlandse vis pas niet in het buitenland geldt.

Als je in België onder de 14 jaar bent kun je jeugdvisverlof krijgen. Ben je wel ouder dan 14 dan moet je een gewoon visverlof kopen, en die is €11,16. Heb je een boot in bezit en wil je hiermee het water op, moet je een groot visverlof aanvragen, en deze kost €45,86.

Forelvissen

Forel wordt in Nederland voornamelijk gehouden in forel vijvers. Deze vijvers zijn vaak in privé beheer, en eigenaren bepalen dus zelf te regels.  Je mag dus niet in elke forel vijver met je aas en dobber vissen. Let dus goed op welke spullen je wel en niet mag gebruiken in de specifieke vijvers.

Witvis en karpers

Niet alle vissoorten vallen onder de gesloten tijd. Probeer daarom eens op karpers of witvis te gaan vissen. Op deze vissoorten kun je ook actief vissen, je moet namelijk regelmatig het wateroppervlak afspeuren.

Zeevissen

In de zee zwemmen verschillende roofvissen waar je nog wel op mag vissen. Zeebaars behoord niet tot de gesloten tijd, en deze vis zwemt erg veel in de Noordzee.  Als je dus dicht bij de zee woont is dit ook een goed alternatief. Het enige nadeel is wel dat je een hengel moet hebben die ver werpt.

Wat wel mag is vliegvissen! Je mag met een visvlieg kleiner dan 2,5 cm vissen in de gesloten tijd. Bekijk allerlei soorten producten voor het vliegvissen op de site van hengelsport van Benthem.